Заготівля грибів – це передчуття смачних страв протягом усього року. Однак не у всіх є місце для зберігання солінь і маринадів. Благородні гриби хороші тим, що дозволяють виробляти заготівлю за допомогою сушки, що в зберіганні набагато зручніше і компактніше. Сушимо гриби в домашніх умовах.
Рівень складності: Нескладно
Спочатку сортуємо зібрані гриби. Для сушіння підходять трубчасті гриби, такі як білий, підосичники, підберезник. У них щільна м’якоть і насичений аромат. Деякі пластинчасті гриби, такі як лисички, шампіньйони теж можна засушити, але вони можуть мати гіркуватий присмак, інші пластинчаті гриби для сушіння зовсім не годяться.
Для засушування відбираємо міцні, не пошкоджені хробаками гриби. Мити їх не варто, щоб не набрякли вологою і не потемніли. Зачищаємо їх від лісового сміття, зрізаємо нижню частину ніжки, можна злегка обтерти вологою ганчірочкою, щоб очистити від землі. Тепер гриби готові для сушіння. Вибираємо спосіб сушіння.
Сушка на відкритому повітрі.
Для такого способу сушіння гриби варто нарізати великими шматками, просмикнути крізь них міцну нитку, на кінці якої потрібно прив’язати сірник, щоб утримати шматочки. Таку грибну нитку підвішують на сонці або в добре провітрюваному приміщенні на 3-4 дні. З вулиці на ніч зв’язки грибів варто прибирати, щоб на них не сіла роса. Від комах, які готові відкласти свої личинки, гриби загортаємо в марлю.
Сушка на мангалі.
Під відкритим небом гриби сушити можна на захололому мангалі або кострище. Після того, як посмажили шашлики, коли вугілля вже перестали диміти і від них піднімається рівне тепло, над мангалом розміщують решітку або деко з грибами. Те ж саме можна зробити над вогнищем. Тут головне не запекти, а подвяліть гриби. Потім підв’ялених шматочки залишають у сухому провітрюваному приміщенні ще на кілька днів, до повного висушування.
Сушка в духовці.
Для сушіння грибів за допомогою духовки потрібно виділити в цілому близько 5-5,5 годин часу. Гриби нарізають на дрібні шматочки або смужки, розкладають на деко на аркуш паперу. Сушіння відбувається в два етапи: спочатку гриби підв’ялюють при температурі 70-75 градусів близько 1,5 годин. Потім сушать протягом 3-3,5 годин при температурі 50 градусів з відкритими дверцятами духовки (це необхідно для повітрообміну і іспареія зайвої вологи).
Сушка на побутовому обігрівачі "добре тепло".
"Добрий тепло" – назва електронагрівальної панелі. Її включають у мережу, в результаті отримують поверхню нагріту до 70-80 градусів. Поверхня виконана з пластика, за нею легко доглядати. Потрібно розмістити електронагрівальних панель на підставках, щоб був допуск повітря знизу, зверху на аркуш паперу викласти нарізані гриби. Сушити до готовності.
Готовність продукту при сушінні можна перевірити. Якщо він сухий, не липкий, при згинанні пружний, не ламкий, на папері не залишає вологих слідів, значить процес підійшов до кінця.
Сушені гриби можна зберігати в полотняному мішечку, в паперовому пакеті або скляній банці. Головна умова – не допускати до них вологу. Сушені гриби підходять для приготування супів і соусів, їх також можна смажити, зваривши попередньо до напівготовності.
Смачного!
Напишіть відгук